top of page

vr 20 okt

|

VC De Branderij

Polarisatie & verbinding - Workshop - i.s.m. Hannah Arendt instituut

📅 20/10/2023 📌 VC De Branderij Zuidstraat 13 🎫 RESERVEER VIA: 📩 INFO@VRIJZINNIGRONSE.BE

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Polarisatie & verbinding - Workshop - i.s.m. Hannah Arendt instituut
Polarisatie & verbinding - Workshop - i.s.m. Hannah Arendt instituut

Tijd en locatie

20 okt 2023, 19:30

VC De Branderij, Zuidstraat 13, 9600 Ronse, België

Over het evenement

  • 20/10/2023
  • VC De Branderij Zuidstraat 13
  • RESERVEER VIA:
  • INFO@VRIJZINNIGRONSE.BE

!! Opgelet deze workshop is een vervolg op de lezing Wij versus zij - Christophe Busch, die we in het voorjaar reeds konden beluisteren in ons VC De Branderij. Echter geen nood wie alsnog graag wil deelnemen aan de workshop kan ook online de 𝐥𝐞𝐳𝐢𝐧𝐠* meevolgen op 9 oktober. (𝑚𝑒𝑒𝑟 𝑖𝑛𝑓𝑜 𝑜𝑛𝑑𝑒𝑟𝑎𝑎𝑛) 

𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩: vrijdag 20 oktober van 19u30 tot 21u30 in het Vrijzinnig Centrum, Zuidstraat 13, 9600 Ronse. De vorming Polarisatie en verbinding in de praktijk geeft je handvatten om in situaties van conflict en polarisatie een haalbare strategie te kiezen. Je leert het onderscheid maken tussen democratische en toxische polarisatie. Samen met de andere deelnemers ga je aan de slag met concrete casussen. Over wat voor polarisatie gaat het? Welke rol speel ik zelf in deze situatie? Hoe hou ik het midden zo groot mogelijk en hoe giet ik niet nog meer olie op het vuur?

Afsluiten kan met een online vorming over omgaan met polarisatie op Facebook en andere sociale media op maandag 26 oktober van 13u30 tot 15u30. "Hoe kan je omgaan met polariserende stellingen op een online platform, zonder daarbij zelf olie op het vuur te gooien?" Als moderator van een pagina of online groep, maar ook gewoon als gebruiker, word je geconfronteerd met toxisch online gedrag. Mensen doen grensoverschrijdende uitspraken of verzanden in oeverloze discussies die de sfeer op het platform verzieken en de algemene polarisatie vergroten. In deze vorming proberen we je enkele concrete handvatten aan te reiken om hier beter voorbereid en constructief mee om te gaan.

*𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐥𝐞𝐳𝐢𝐧𝐠 over “polarisatie en verbinding”, maandag 9 oktober om 19 uur. Een democratie heeft polarisatie nodig. Heldere en zelfs radicale stemmen stellen het status quo in vraag. Alleen zo is sociale verandering mogelijk. Maar polarisatie kan ook grote schade aanrichten. Dat gebeurt als niet langer meningen tegenover elkaar staan, maar ‘wij’ en ‘zij’. Er worden kampen geframed van wij tegen zij, links tegen rechts, oud tegen jong, zwart tegen wit. Hoe intenser die schadelijke polarisatie, hoe moeilijker het samen wonen, samen leren, samen werken. In de lezing Polarisatie en verbinding wordt duidelijk dat tegengestelde standpunten bij een open democratie horen. Polarisatie is dan ook niet abnormaal. Maar soms escaleren spanningen in scholen, in wijken of zelfs binnen organisaties in zeer problematische mate. Hoe pak je dat aan? Onze aanpak is tweeledig: enerzijds proberen we begrijpelijk te maken hoe polarisatie tot stand komt, anderzijds reiken we methodes aan die mogelijke escalatie kunnen counteren.

Deel dit evenement

bottom of page