top of page

wo 02 feb

|

Ronse

Dirk Verhofstadt in gesprek met Johan Braeckman - Boekvoorstelling

GRATIS TOEGANG - RESERVATIE VERPLICHT : 📩 info@vrijzinnigronse.be 📩 LOCATIE - CC De Ververij ZUIDSTRAAT 19

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
Dirk Verhofstadt in gesprek met Johan Braeckman - Boekvoorstelling
Dirk Verhofstadt in gesprek met Johan Braeckman - Boekvoorstelling

Tijd en locatie

02 feb 2022, 20:00

Ronse, Zuidstraat 19, 9600 Ronse, België

Over het evenement

Op woensdag 2 februari hebben we met Vrijzinnig Ronse Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman te gast. In de zomerperiode van 2020 en 2021 voerden Dirk en Johan wekenlang gesprekken over een waaier aan filosofische onderwerpen. De rode draad door hun conversaties is de vraag wat menselijkheid betekent. Uit deze gesprekken is er een bijzonder rijk boek voortgevloeid die beide heren komen voorstellen in Ronse.

Hun werk zal uiteindelijk bestaan uit twee delen en het zal het eerste deel zijn waarover ze in gesprek zullen gaan. Ze zullen spreken over fascinerende kwesties zoals de evolutionaire ontwikkeling van de Homo sapiens, de betekenis van Darwin en de evolutietheorie, irrationalisme, religie, humanisme en atheïsme.

We citeren graag een fragment uit een recensie van EOS Wetenschap:

Braeckman toont zich al even belezen als zijn leermeester Vermeersch, aan wie het boek is opgedragen en die soms lijkt mee te discussiëren. Dit is het resultaat van meer dan dertig jaar professioneel denkwerk. Braeckman legt de dingen helder uit, vermijdt jargon en kruidt zijn betoog met sprekende voorbeelden. Door het specifieke format – eigenlijk meer een dialoog dan een interview – is er voldoende ruimte voor nuance en relativering. Dat doet ook recht aan de mens Braeckman, die als filosoof vooral probeert te begrijpen en minder te (ver)oordelen: ‘In plaats van te censureren, pleit ik ervoor om op een rustige, objectieve en goed onderbouwde manier in te gaan tegen al het negativisme.

In een tijdperk dat vaak de stempel mee krijgt van een post-truth-tijdperk is dit boek een welgekomen pleidooi voor het belang van betrouwbare kennis. Tijdens gesprek, dat we op 2 februari organiseren met ons vrijzinnig centrum, zullen we dan ook een goedwerkend vaccin toegediend krijgen om ons te beschermen tegen allerlei vormen van pseudowetenschappen, irrationaliteit, het afkalvende vertrouwen in de wetenschappelijke methode, en zoveel meer gevaren die ons brein kunnen infecteren. Een vaccin dat we graag gratis aan jullie schenken.

Johan Braeckman slaagt er als geen ander in om ons duidelijk te maken wat we reeds met zekerheid weten, over welke theorieën en hypothesen er nog meer onderzoek nodig is om tot zekerheid te kunnen komen, en uiteindelijk maakt hij ook duidelijk wat we nog niet weten. En heel dit gesprek draait voortdurend ronde vraag wie wij als mens zijn en kunnen zijn en hoe een juiste interpretatie van de best beschikbare kennis die we hebben, ons kan vooruit kan helpen om een betere wereld en samenleving op te bouwen.

Dit gesprek wil je niet missen.

Deel dit evenement

bottom of page