top of page

di 21 nov

|

Ronse

Dirk Verhofstadt - Dagboek 1933 - Lezing

📅 21/11/2023 📌 VC De Branderij Zuidstraat 13 🎫 RESERVEER VIA: 📩 INFO@VRIJZINNIGRONSE.BE ℹ Dirk Verhofstadt - Dagboek 1933 - Lezing

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Dirk Verhofstadt - Dagboek 1933 - Lezing
Dirk Verhofstadt - Dagboek 1933 - Lezing

Tijd en locatie

21 nov 2023, 20:00

Ronse, Zuidstraat 13, 9600 Ronse, België

Over het evenement

  •  21/11/2023
  • VC De Branderij Zuidstraat 13
  • RESERVEER VIA:
  • INFO@VRIJZINNIGRONSE.BE

𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐯𝐚𝐭𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐚𝐠𝐛𝐨𝐞𝐤 𝟏𝟗𝟑𝟑: Op 30 januari 1933 werd Hitler met de hulp van rechts-conservatieve politici rijkskanselier van Duitsland. Ze dachten hem onder controle te kunnen houden, maar, gesteund door het geweld van SA-knokploegen, draaide Hitler in enkele maanden de democratie de nek om. De Duitsers koesterden de illusie dat vrijheid voorgoed verworven was, maar al snel werden politieke partijen en vakbonden verboden, kranten gecensureerd, opposanten en Joden opgesloten in concentratiekampen. Ook vandaag komt het gevaar van extreemrechts. Er zijn veel overeenkomsten tussen hedendaagse extreemrechtse partijen en politici en de gebeurtenissen in de jaren dertig. Zoals hun aanvallen op de rechterlijke macht, hun kritiek op de media, hun voorstellen om medeburgers te verklikken, hun afkeer voor vreemdelingen, hun apocalyptische idee van een Omvolking, hun latente antisemitisme, hun afwijzing van internationale instellingen en verdragen, hun kritiek op de democratie en hun geflirt met autoritaire leiders. DAGBOEK 1933 laat in alle scherpte zien dat wat in nazi-Duitsland in nauwelijks één jaar tijd gebeurde, morgen weer kan plaatsvinden als extreemrechts aan de macht komt. Ook bij ons kan die nachtmerrie opnieuw werkelijkheid worden.

𝐎𝐯𝐞𝐫 𝐃𝐢𝐫𝐤 𝐕𝐞𝐫𝐡𝐨𝐟𝐬𝐭𝐚𝐝𝐭: Dirk Verhofstadt (1955) is doctor in de moraalwetenschap, publicist en auteur van onder meer de bestseller In gesprek met Etienne Vermeersch. Een zoektocht naar de waarheid.

Deel dit evenement

bottom of page